Birlik olamayan birlik; Kulüpler Birliği

Süper Lig takımlarının gelişimi ve ortak çıkarlarının savunulması için kurulan Kulüpler Birliği ve bir türlü 'birlik' olunamaması!

Birlik olamayan birlik; Kulüpler Birliği
14 Temmuz 2021 - 00:55 - Güncelleme: 14 Temmuz 2021 - 00:59
FUTBOO | Türk futbolundaki sorunları birçok başlık altında toplamak mümkün ancak illa bir başlık seçecek olursak en uygunu 'istikrarsız' olabilir. Türk futbolundaki 'istikrar' sorununu saha içinde, saha dışında, hakemlerde, kurullarda, basında, televizyonlarda kısaacası futbolun olduğu her yerde görmek mümkün.

İstikrar sorunu olan Türk futbolunda, kulüplerin haklarının savunulması, ligin gelişimi için Türkiye Futbol Federasyonu ile çok yakın ve aktif şekilde çalışması gereken bir kurum var; Kulüpler Birliği! 

Sonuç ya da çözümden çok sorun çıkması


2000 yılında İlhan Cavcav'ın katkılarıyla kurulan Kulüpler Birliği Vakfı, özellikle son yıllarda tartışmaların, kaosun merkezi haline dönüştü. Kulüplerin sorunlarına çözüm üretmek ve birlik olunmasını sağlanması amacıyla kurulan Kulüpler Birliği, son yıllarda birlik olmaktan çok uzak bir görüntü içerisinde. Kulüpler başkanları ve yöneticilerinin bir araya geldiği toplantılarda bir 'sonuç' ya da 'çözüm' çıkmasından çok 'sorun' çıkar haline geldi.

Son olarak Fatih Karagümrük'ün 'toplantıların kayıt altına alınmaması halinde katılmayacağız' açıklamasının ardından da görülüyor ki, Ahmet Ağaoğlu ile başlayan yeni dönemde de Kulüpler Birliği'nde tartışmalar devam edecek.
Son 4 senede 5 farklı başkan

Kulüpler Birliği'ndeki 'istikrarsızlık' sorunu elbette başkanlık makamına da yansıyor. Son 4 yılda Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığını 5 farklı isim yönetti. 4 yılda 5 başkan; bunu Premier League ya da La Liga gibi oturmuş liglerin kurumlarında görmemiz elbette mümkün değil! Futbolseverlerin akıllarına şu soru geliyor; paylaşılamayan ne?

Amacı Süper Lig kulüplerinin birlik olması ve daha güçlü söz sahibi olmasını sağlamasını gereken kurum, kendi içinde birlik olamazken nasıl Türk futbolunun gelişimi ya da kulüplerin uzun vadeli çıkarları için hareket edebilir ki? Elbette edemez.

Son 5 yılda Kulüpler Birliği Vakfı başkanları

2017-2018, Dursun Özbek
2018-2019, Fikret Orman
2019-2021, Mehmet Sepil
2021 - Ahmet Nur Çebi
2021 - Ahmet Ağaoğlu


Öncelik 'kulüp' değil 'kulüpler' olmalı

Türk futbolunun içindeki birçok aktör ve kurumda belki değişim gerekiyor. Elbette Kulüpler Birliği de buna dahil! Değişimin sadece isimler özelikde değil, kafa yapısı olarak gerçekleşmesi şart. Konuya Kulüpler Birliği olarak baktığımızda ne yapılmalı? 

Her şeyden önce kulüp yöneticileri, başkanları elbette kulüplerinin haklarını savunabilir ama Kulüpler Birliği'nde ne olursa olsun Süper Lig kulüplerinin tamamı düşünülerek hareket edilmeli. Ortak bir amaç etrafında birleşilmeli ki günü kurtaracak hamlelerden uzak durulsun. Aslında işlerin yoluna oturması için yapılacak birçok şey var ama en azından bir başlangıç yapılmalı, bu da Kulüpler Birliği'nde olmalı.

Aksi halde yine sezon içinde Kulüpler Birliği'nde yapılan toplantılardan sonra günü kurtacak açıklamaları dinlemeye devam edeceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum