Covid-19'un futbol ekonomisine etkisi

Covid 19'un futbola etkisi, sadece maçların durması ve seyircisiz oynanması olmadı! Covid 19, futbolun ekonomik yönünü de ciddi anlamda etkiledi. Deloitte'in yayınladığı raporda bu çok daha net bir şekilde gözler önüne serildi ve futbol tarihinde bir ilk yaşandı.

Covid-19'un futbol ekonomisine etkisi
29 Mart 2021 - 12:55
FUTBOO | Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri; futbol! Kulüplerin değerleri, oyunculara ödenen rakamlar, yayın hakları, milyonlarca taraftarın ekran başında, binlercesinin stadyumlarda izlediği maçlar, bu maçların reklam ve yayın hakları... 

Futbol, birçok farklı kalemiyle dünyanın en büyük ekonomilerinden biri de olsa, Covid-19 ya da koronavirüs karşısında ciddi anlamda sarsıldı. 2019 ve 2020’nin başlarında ortaya çıkan Covid 19 salgını dünyayı sararken, futbol ve dünyanın en büyük kulüpleri de bundan nasibini aldı.

Covid 19 etkisi ile futbol tarihinde bir ilk 

Daha önce böyle büyük çapta bir küresel sorunla karşı karşıya kalmayan futbol, finansal anlamda ciddi anlamda darbe aldı. Bunu en güzel önümüze seren raporlardan biri geçtiğimiz günlerde Deloitte tarafından yayınlandı. Deloitte tarafından yayınlanan Futbol Para Ligi raporunda yine kulüpler çok ciddi gelirlere ulaşsa da bir öncesi seneye göre önemli bir düşüş yaşandı.

Deloitte’in Futbol Para Ligi raporunu yayınladığı günden bu yana ilk kez listenin ilk 10 sırasındaki takımların tamamının gelirleri, bir önceki seneye göre geriledi. (Deloitte tarafından bugüne kadar 24 rapor yayınlandı.)

İlk 10 içinde yer alan Manchester United en büyük darbeyi alan kulüp oldu. Bir öncesi seneye göre Manchester United’ın gelirleri %19 oranında azaldı. 

Deloitte Para Ligi ilk 10 sıra (2020 gelirleri)
  • Barcelona, 715,1 milyon euro
  • Real Madrid, 714,9 milyon euro
  • Bayern Münih, 634,1 milyon euro
  • Man. United, 580,4 milyon eurı
  • Liverpool, 558,6 milyon euro
  • Man. City, 549,2 milyon euro
  • Paris SG, 540,6 milyon euro
  • Chelsea, 469,7 milyon euro
  • Tottenham, 445,7 milyon euro
  • Juventus, 397,9 milyon euro

Kulüp gelirlerinin düşmesindeki etkenler neler?

Elbette kulüplerin gelirlerindeki düşüşün temel nedeni Covid 19 salgınıyla birlikte değişen hayatımız... Bir dönem futbol tamamen durdu, yayınlar yapılamadı, daha sonrasında ise yeni bir dönem başladı; seyircisiz futbol!

Genel olarak Covid 19 futbol kulüplerinin gelirlerini düşürürken bunları birkaç ana başlıkta ele alabiliriz;
  • Yayın gelirleri
  • Maç günü gelirleri
  • Reklam ve pazarlama gelirleri

Yayın gelirleri İngilizler’i çok etkiledi

Gelirdeki düşüşün önemli bir ayağı olan ‘yayın’ konusu en çok Premier League ekiplerini etkiledi. Dünyanın izleme oranları en yüksek liginde maçların askıya alınması, seyircisiz maçlara dönüş yayın gelirlerini ciddi oranda olumsuz etkiledi.


En büyük darbelerden birini Manchester United aldı. Kırmızı Şeytanlar’ın 2019 yayın gelirleri 274 milyon euro iken, 2020 yayın geliri 160 milyon euroya kadar düştü.
Burada elbette olumsuz etkilenen tek takım MANU olmadı. Tottenham, Liverpool, Manchester City’nin yayın gelirlerinde de ciddi bir düşüş yaşandı.

Sırada ne var? 

Covid 19 ile dünya üzerinde mücadele devam ediyor ve aşı süreciyle birlikte çok yavaş da olsa olumlu bir yöne doğru ilerliyoruz. Bunun futbola hemen olumlu yansıması elbette çok gerçekçi değil. Ancak eğer sezon sonuna doğru işler biraz daha yoluna girer, EURO2021, COPA America, Olimpiyat Oyunları gibi dünyanın önemli organizasyonları düzenlenebilirse, yaz ve yaz sonunda futbol ekonomisi yeniden hareketlenecektir. Belki de neredeyse tamamen ‘boş’ geçen bir senenin ardından çok daha fazla ilgi ve çok daha fazla gelirle futbol ekonomisi ayağa kalkabilir.

*Deloitte Para Ligi raporunun tamamına ulaşmak için tıklayın

YORUMLAR

  • 0 Yorum