Dijitalden uzak 'Süper' Lig

2001/2002 sezonundan bu yana Süper Lig adını kullanıyoruz ama ne yazık ki dijital dünyadan uzak bir Süper Lig!

Dijitalden uzak 'Süper' Lig
10 Ocak 2023 - 14:15
FUTBOO | Türk futbolunun en üst ligi, Süper Lig! 2001/2002 sezonundan bu yana Süper Lig adını kullanıyoruz ama gerçekten 'Süper' mi? 

Modern dünyanın olmazsa olmazlarından biri dijital dünya! Peki Süper Lig bu dijital dünyadan ne kadar bu kadar uzak?

Türkiye Futbol Federasyonu'nun yeni başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF'nin web sayfasının değişeceğini söyledi. Sonunda bununla ilgilenen birisi çıktı gibi... Büyükekşi, "Dijital çağda yaşıyoruz. Web sayfamızı değiştireceğiz. Yurt dışında birçok ülkede olduğu gibi aydınlatıcı hale getirmek istiyoruz." sözlerini kullandı. 

Türk futbolu son 20 yılda belki de birçok konuyu tartıştı. Yabancı sınırı, altyapı sorunları, finansal sıkıntılar gibi birçok konuda hala istenen seviyeye ulaşamadık. Ancak bu uzun vadeli, çözümü bir yılda olmayacak konuların yanı sıra çözemediğimiz bir konu daha var. Türk futbolunu son 20 yılda yönetenler bu konuya bir türlü el atmadı. Adımız Süper Lig ama modern çağın olmazsa olmazı dijital dünyadan uzak bir 'Süper' Lig.

Futbolu yönetenler, federasyon yetkilileri, kulüp yöneticileri kısacası futbolun tüm paydaşları Süper Lig'in marka değeri hakkında konuşmayı seviyor. Marka değerimizin Avrupa'da daha iyi yerlerde olması gerektiğinden bahsediyor. Ancak daha Süper Lig'imizin bir websitesi bile yok! Avrupa futboluyla her alanda kendimizi kıyaslamaktan geri kalmaz, hatta en az onlar kadar iyi olduğumuzu söylerken, Süper Lig'in bir websitesinin olmadığını unutuyoruz. Ya da futbolu yönetenler modern dünyanın olmazsa olmazı dijital dünyayı unutuyorlar.

Marka değerinden bahsetmeyi seviyoruz ama bugün Süper Lig'in resmi sonuçlarının yayınlandığı tek yerin Türkiye Futbol Federasyonu'nun internet sitesi olduğunu unutuyoruz. TFF'nin internet sitesi, Süper Lig'in bir anlamda şu an tek resmi dijital kanalı olurken, 'İşte bir tane varmış' demeyin. Çünkü ve ne yazık ki tff.org üzerinden Süper Lig hakkında ulaşabildiğiniz bilgiler artık 15 yaşında bilgisayar meraklısı bir gencin oluşturacağı blog sitesinden çok da farklı değil.

Avrupa ne durumda, biz ne durumdayız?

Süper Lig'in resmi internet sitesi diyebileceğimiz tek adres tff.org! 'En azından bir yer var' diyebilirsiniz ama ne kadar işe yaradığı tartışılır. TFF'nin resmi internet sitesinde bir Süper Lig maçıyla ilgili ulaşabildiğiniz bilgi son derece kısıtlı. Hatta Avrupa'daki örnekleriyle kıyaslamak doğru bile olmaz. 

TFF'nin internet sitesine girip bir Süper Lig maçının raporuna baktığınızda ilk 11'leri, sarı ve kırmızı kartları, golleri kimin attığını, hakem ve stadyum bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Yani maçla ilgili detaylı bir şeyler öğrenmek isterseniz ne yazık ki doğru adreste değilsiniz. Biraz merak edip, istatistikleri kurcalamak isterseniz, istediğinizle kalıyorsunuz çünkü böyle bir imkanınız yok. Çok standart ve çok yüzeysel bilgilerle marka değerini Avrupa ile kıyasladığımız Süper Lig maçlarının raporu ile yetinmek zorundasınız.

Avrupa'da durum çok farklı

Önce beş büyük ligden başlayalım. Premier League, Bundesliga, La Liga, Ligue 1 ve Serie A ile bilgilere liglerin kendi websitelerinden ulaşabiliyorsunuz. 'Bilgilere' dedik ama Süper Lig ile ulaşabildiklerinizin yanında çok daha farklı şeylerden bahsediyoruz. Isı haritaları, koşu mesafeleri, pas oranları, standart olması gereken şut, korner gibi veriler ve daha birçoğuna beş büyük ligin websitesinden ulaşmanız mümkün. Birçoğunda da karşılaşmaların canlı anlatım ekranları da bulunuyor.

Özellikle Premier League, Serie A ve Bundesliga bu konuda çok ileri seviyede! Websitelerinden sayıyız detaylı istatistiğe ve bilgiye ulaşmanız mümkün. Ayrıca Serie A'nın legaseriea.it adresinden karşılaşmanın çok detaylı raporuna PDF dosyası halinde de ulaşabilirsiniz. Hollanda Eredivisie'nin resmi sitesinde bile ne yazık ki tff.org'dan daha fazla veriye ulaşmanız mümkün.

Peki bunu başarmak çok mu zor?

Spor dünyasında bunun önemini vurgulayan bazı isimler var ancak onlar da iki elin parmaklarını geçmez. Çok mu zor? Açıkçası önemli yatırımlar yapabilen, önemli sponsorluk anlaşmaları imzalayabilen TFF için bunu yapmak çok da zor olmayacaktır. Ancak neden bu konunun önemsenmediği hakkında birçoğumuzun fikri yok.

YORUMLAR

  • 1 Yorum