Futbol olimpiyatlarda neden ön plana çıkmaz?

Olimpiyatlar, en büyük spor organizasyonlarının başında geliyor. Ancak burada neden futbol ön plana çıkmıyor?

Futbol olimpiyatlarda neden ön plana çıkmaz?
21 Temmuz 2021 - 01:18
Spor organizasyonları arasında olimpiyatlar en prestijli, en çok beklenen tarihler arasındadır. Tüm dünyanın nefesini tutarak izlediği olimpiyatlarda futbol da yer alıyor ama biraz arka planda kalıyor. Peki bunun bir sebebi var mı? 

Başlıca sebeplerinden birisi futbol, olimpiyatların sadece bir parçası. Dünya Kupası veya Avrupa Şampiyonası gibi sadece futbol odaklı bir turnuva değil. Tarih boyunca Phelps, Bolt gibi sayısız spor yıldızının bulunduğu bir turnuva. Ve dünyanın en prestijli turnuvasından bahsediyoruz. 

23 yaş üstü maksimum 3 futbolcu

Diğer büyük bir sebep ise büyük yıldızlar, olimpiyatlarda yer almıyor. Ülkeler, 23 yaşın altındaki oyuncuları kadrolarında bulundurabiliyor. 23 yaş üstü sadece 3 futbolcu olimpiyatlara gidebiliyor. Dünyanın en ünlü takımlarından Brezilya'yı ele alacak olursak 23 yaş üstündeki oyunculardan Richarlison, Dani Alves ve Diego Carlos ülkelerini turnuvada temsil edecek. Neymar, Thiago Silva, Ederson gibi oyuncular yok. 
Liglerin başlama tarihine denk geliyor

Liglerin başlama tarihi de futbolu etkileyen unsurlardan bir tanesi. Avrupa'da liglerin çoğu Ağustos ayında başlıyor. Olimpiyatlara gidecek futbolcular, hal böyle olunca kulüp takımlarının sezon başı antrenmanlarını kaçırıyor. Ligler başladığında ise kulüpleriyle birlikte antrenman yapamadan sezona başlamak zorunda kalıyorlar. Açıkçası bu durumu futbolcular da, takımlar da pek istemiyor. 

Şampiyonları biliyor muyuz?

Dünya Kupası veya Avrupa Şampiyonası'nda son şampiyonun kim olduğunu hiç düşünmeden söyleyebiliriz. Peki olimpiyatlarda son şampiyonu biliyor muyuz? 2016'da son şampiyon Brezilya olmuştu. 2004 ve 2008'de ise Arjantin. 2000 yılının şampiyonu ise Kamerun'du. Nijerya 2008, Paraguay ise 2004'te final oynamayı başarmıştı. Ne şampiyonlar ne de finalistler, maalesef uzun süreli hatırlanmıyor. 

Olimpiyatlar, son derece prestijli ve tarihi çok eskiye dayanan bir organizasyon. Futbol, burada hiçbir zaman ön plana çıkmadı. Ancak bu son derece normal, olimpiyatlar bir futbol organizasyonu değil. Oynayanlar, özellikle genç futbolcular için çok önemli bir tecrübe. Bir çoğu ülkelerinin milli formalarını ilk kez burada giyiyor. İlk kez bu sevinci yaşıyor. Kendileri için, ülkeleri için gurur. Ancak medya için pek o kadar değil. Neymar'lar, Mbappe'ler olmadıkça... Zira rating yoksa, ilgi de olmuyor.

YORUMLAR

  • 1 Yorum