Panenka penaltısı nasıl ortaya çıktı?

En klas ve bir o kadar da en riskli penaltı şekli. Atarsan efsane, kaçırırsan rezil oluyorsun. Panenka penaltısının hikayesine gidiyoruz. Panenka penaltısı nasıl ortaya çıktı?

Panenka penaltısı nasıl ortaya çıktı?
08 Nisan 2024 - 14:31 - Güncelleme: 08 Nisan 2024 - 14:37

FUTBOO | 1976 Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde kullandığı penaltı ile tarihe geçen Antonin Panenka 75 yaşında... Biz de efsane ismin, futbol tarihine kendi adıyla geçen penaltı hikayesini sizler için kaleme aldık.

Panenka penaltıs nedir

Futbol tarihinin en klas penaltısı... 1976 Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde Çekoslovakya ile Batı Almanya, Belgrad'daki finalde karşı karşıya gelirken maç seri penaltı atışlarına kalmıştı. Son penaltıda topun başına geçen isim ise Antonin Panenka'ydı... Atarsa Çekoslovakya tarihindeki ilk Avrupa şampiyonluğuna uzanıyordu. Ve Panenka, futbol tarihine geçen o vuruşuyla kupayı Çekoslovakya'ya getiriyordu...


Panenka penaltısına ismini veren Antonin Panenka'yı yıllar içinde birçok futbolcu tekrarladı. Bazıları Panenka vuruşuyla efsane oldu, kaçıranlar ise dalga konusu. Antonin Panenka, kendi ismini taşıyan o penaltı vuruşunu ise şöyle anlatıyor;

''Yerden vuramazsın, hafifçe topun dibine giriyorsun ve...''

''Bu vuruş için iki senedir çalışıyordum. Penaltıyı gole çevireceğimden %1000 emindim. Takım arkadaşlarıma finale çıkarsak bir sürprizim olacağını söylemiştim. Hiçbir kalecinin yerinde durmayacağını ve bir köşeye atlayacağını biliyordum. Yerden ortaya da vuramam çünkü ayaklarıyla kurtarma şansı var. Topun hafifçe dibine girip kaldırmalıydım. Bu vuruş için iki yıl çalıştım. Birçok kişi bu vuruşumu taklit ediyor. Sanırım iyi bir iş çıkartmışım.''

Şimdi ise takım başkanı

Kendi soyadıyla anılan bir penaltı tekniği geliştirip futbol tarihine adını yazdıran 71 yaşındaki Antonin Panenka, şimdilerde ise bir kulüp başkanı. Panenka, futbolculuk döneminde de 14 yıl boyunca formasını giydiği Çekya ekibi Bohemians Prag 1905 takımının başkanlığını yürütüyor. 

Efsaneler bile onu taklit ediyor

Futbol tarihine geçecek bir vuruşu, Avrupa Şampiyonası finalinin son penaltısında yapma cesareti gösteren Antonin Panenka, iyi ki o vuruşu yapmış. Yıllar geçse de konuşulmaya, adını anmaya devam ediyoruz. Zidane, Totti, Messi gibi efsanelerin de vuruşunu taklit ettiği Panenka vuruşunu umarız ilerleyen yıllarda da bol bol duyarız. 

Panenka penaltısını ilk kim attı

Futbol tarihine Panenka penaltısı olarak geçen bu vuruş şeklini ilk olarak Antonin Panenka kullandı. Antonin Panenka, 1976 Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde Çekoslovakya'nın Batı Almanya'yı penaltılarda yendiği maçta son penaltıda bu klas vuruşu denedi. O tarihten sonra bu penaltı şekli Panenka penaltısı olarak futbol tarihine geçti.


YORUMLAR

  • 1 Yorum