Trabzonspor için transfer dönemi nasıl geçti?

Yeni sezona İngiliz teknik adam Eddie Newton ile başlayan Trabzonspor, transfer dönemini hareketli geçiren takımlardandı. Bordo-mavili ekipte yaşanan büyük değişime göz atıyoruz.

Trabzonspor için transfer dönemi nasıl geçti?
10 Ekim 2020 - 02:31 - Güncelleme: 10 Ekim 2020 - 02:33
FUTBOO | Süper Lig'de yaz transfer dönemi sona erdi. Bu dönemi en hareketli geçiren ekiplerden biri de Trabzonspor'du. Geçtiğimiz sezon şampiyonluk mücadelesi veren bordo mavili ekip, takımdan birçok oyuncunun ayrılmasıyla kadroda yeniden revizyona gitti. Sezona İngiliz teknik adam Eddie Newton ile başlayan Trabzonspor'un transfer operasyonunu hep beraber inceleyelim.

Savunmaya yıllar sonra lider stoper

Savunma hattı Trabzonspor'un geçtiğimiz yıl belki de en problemli bölgesiydi. Stoper rotasyonunda lider özellikli oyuncu olmaması, tandemdeki ikilinin sürekli değişmesi ve oyuncuların istikrarsız performansları sezon boyunca bordo mavililerin başını ağrıttı. Novak ve Da Costa, savunma hattından eksilen önemli oyuncular olurken Vitor Hugo, Marlon ve kiradan dönen Edgar Ie, o bölgede bu sezon performans verecek yeni isimler olacak. 
Trabzonspor'un Palmeiras'tan bonservisiyle transfer ettiği Vitor Hugo tam olarak aranan isimdi. Savunmanın liderliğini üstlenmesi beklenen solak stoper, Edgar ile birlikte bireysel performans anlamında geçen senenin üstünde görüntü çizeceklerdir. Sol beke transfer edilen Marlon'un ise Novak'ın yerini doldurma konusunda şüphelerimin olduğunu söylemem lazım. Toplu oyunda daha etkili bir görüntü çizen Marlon, topsuz oyunda ise Novak'ın oldukça gerisinde görünüyor. Geçtiğimiz sezon Feyenoord'da çok başarılı bir sezon geçiremeyen Edgar'ın performansının uzun vadede nasıl olacağı da savunmada takımın tavanını belirleyecek bir başka unsur olacak.

Orta saha sil baştan

Trabzonspor'un orta sahası geçtiğimiz yıla göre tamamen değişti. 2019/20 sezonunda takımda forma giyen Sosa, Ndiaye, Obi Mikel, Doğan Erdoğan ve Guilherme takımdan ayrılırken; Flavio, Baker, Trondsen kadroya katıldılar. Flavio bence bu sezon Trabzonspor'un kadrosuna kattığı en iyi isimlerin başında geliyor. Her ne kadar ilk iki maçında kırmızı kart görmüş olsa da, Brezilya oyuncu istikrarlı şekilde katkı verecektir. Hem toplu hem de topsuz oyunda oldukça hareketli olan 24 yaşındaki isim, orta sahada köprü görevi görecek. Newton'ın Chelsea'de yakından tanıdığı Lewis Baker ise oyun kurucu rolünde kullanılacağa benziyor. Yüksek oyun görüşüyle Süper Lig'de fark yaratabilecek seviyede olan Baker, ilk 3 maç performansıyla beğeni topladı. Rosenborg'dan transfer edilen Trondsen ise geçirdiği şanssız sakatlık sebebiyle ancak ligin ikinci yarısında şans bulabilecek. Bordo mavililer orta sahaya kaliteki iki isim katmış gibi görünse de; o bölgeyi hem nitelik hem de nicelik olarak dolduramadı. Kadroda dinamizmi ve savunma kabiliyeti yüksek bir 6 numaranın bulunmaması hem maç için de hem de uzun vadede büyük problemlere yol açabilir.
 
'Kuzeyin Kralı' gitse de en güçlü hücum hattı

Karadeniz ekibinin transferde en hareketli olduğu bölge ise forvet hattı oldu. Geçtiğimiz yılın gol kralı Sörloth'u Leipzig'e uğurlayan Trabzonspor; onu Afobe, Djaniny ve Plaza ile ikame etmeye çalışacak.

Kariyeri boyunca bonservisine 40 milyon eurodan fazla ödenen Afobe, yaşadığı sakatlıklar sebebiyle eski fiziksel formunda görünmese de  bordo mavililere katkı verebileek tarzda bir oyuncu. Saha içinde oldukça çalışkan bir görüntü çizen İngiliz isim, skorer bir forvetten ziyade takım oyununa yatkın bir oyuncu. Bir diğer transfer Djaniny, genellikle en uçta kullanılsa da hücum hattının her bölgesinde oynayabilme yetisine sahip. 1.90 boyuna göre oldukça atletik olan Yeşil Burunlu futbolcu oyun görüşü ve teknik kapasitesiyle Süper Lig'e uygun bir forvet izlenimini veriyor.

Hücum hattındaki bir diğer hamle de Leicester City'den transfer edilen Fousseini Diabate. Özellikle geniş alanda çok etkili olan ve atletizmiyle öne çıkan 25 yaşındaki oyuncunun en etkili olduğu mevkii ise sağ forvet. Geçtiğimiz yıl öne geçtiği maçları koparmakta büyük sıkıntı yaşayan bordo mavililer için 65-70. dakikadan sonra Diabate hamlesi elini bu anlamda güçlendirecektir. Bordo mavililerin bu sezon açıkladığı ilk transferlerden olan Plaza ise ana rotasyonda düşünülmüyor.

Mali disiplin örnek, kadro mühendisliği soru işareti

Tüm Süper Lig kulüplerinin ekonomik problemlerle boğuştuğu dönemde Trabzonspor'un mali yönden disiplinli hareket etmesi, transferde 3 sezondur bonservis gelir-gider dengesinde kârda olması, örnek alınması gereken bir gerçek. Bunun yanında 16 milyon euroyu geçmeyen maaş bütçesi, kadroya 30 yaş üstü ekleme yapılmaması ve Avrupa'ya ihraç edilebilecek genç oyunculara sahip olunması uzun vadede bordo mavililer için çok büyük kazanımlar. Gerek mali sebeplerden gerekse de yanlış planlamadan Trabzonspor'un eksiklerini tamamen gideremediğini düşünmekle beraber, devre arasında yapılacak 2-3 hamleyle Karadeniz ekibinin kadro anlamında bir problemi kalmayacağını söylemek mümkün. Peki Trabzonspor kendisini devre arasında şampiyonluk yarışının içinde konumlandırabilecek mi? Hep beraber göreceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum