Üstün Alman teknolojisi; Bayern Münih

Julian Nagelsmann ile anlaşarak son 9 sezondaki 10. teknik direktörü takımın başına getiren Bayern Münih'te ne yaşanırsa yaşansın Bundesliga'da şampiyonluk kimseye kaptırılmıyor. Bu sezon da yine 'kendini kasmadan' şampiyonluğa ulaştılar ve bunu 9 sene üst üste yapıyorlar... Bayern'in zafer hikayesini, başarı sırrını değerlendirdik.

Üstün Alman teknolojisi; Bayern Münih
10 Mayıs 2021 - 14:16

FUTBOO | Kolay kolay tekrarlanabilecek bir başarı değil... Son yıllarda Bundesliga'yı takip edenler 'Acaba bu sezon Bayern'in geçebilecek bir takım olacak mı?'  beklentileri ile sezona başlıyor. Bu konuda insanlar genellikle Borussia Dortmund'a güveniyor, son yıllarda da Leipzig var ancak Bayern bu beklentiye sahip olanları her sezon hüsrana uğratıyor.  Bu sezon da istediği zaman vites arttıran Bayern Münih, bir kez daha Bundesliga'da mutlu sona ulaştı. Hem de üst üste 9. kez...

Peki Bayern'in sırrı ne?

Aslında bunun birçok etkeni olduğu gerçek. Tabii sadece iyi futbolculara sahip olarak ya da milyon euro transfer harcamaları yaparak bunu başarmak çok zor. Hele ki bu takımın son yıllarda sürekli teknik direktör değiştiğini de düşünürsek, burada başka bir şeyler olduğu açık. Bayern son 9 sezonu Bundesliga'da şampiyon olarak tamamladı. Bu 9 sezonda Bayern'i 9 farklı teknik direktör çalıştırdı. 9 farklı teknik adamla geçirilen 9 sezon dendiğinde, akıllara şampiyon bir takımdan çok, küme düşme potasında bir takım geliyor. Ancak Bayern Münih'ten bahsediyoruz ve bu bahsettiğimiz Bayern son 9 sezonu 9 farklı teknik direktörle şampiyon bitirmeyi başarmış Bayern... Yani bu kadar oyuncu ve teknik adamın değişmesine rağmen değişmeyen tek şeyin Bayern'in şampiyon olmasının başka nedenleri olmalı.


Son iki sene şampiyon yapan Hansi Flick'in yerine şimdi de Julian Nagelsmann'ı takımın başına getirdiler. Bayern'de 'Tamam başarı geliyor, duralım' anlayışı yok. Sürekli yenilikçi hamleler, sürekli daha ileriyi düşünen bir operasyon var. Nagelsmann ile zaten çok uzun yıllardır ilgileniyorlardı. Bayern'de plansız bir şey görmek çok ama çok zor.

 

Büyük takım alışkanlığı

'Büyük takım alışkanlığı', belki de Bayern Münih'in sırrını en yakın tanımlayan terim... Bu kadar değişime rağmen, Bayern hemen hemen her sezon zirve yarışında olmayı başarıyor. Son 9 sezonu şampiyon bitirdiler ancak şampiyon olmadığı sezonlarda bile (10 sene önce oluyor) Bayern her zaman bu yarışın içinde olmayı başardı.

Bu sezon ise bambaşka geçti. Zaten geçen sezonu hem Bundesliga hem de Şampiyonlar Ligi'nde şampiyon tamamlyan Bayern Münih, bu sezon da 31 maçta 22 galibiyet alırken tam 86 gol kaydetti. Bu sene yine tam bir gol canavarı oldular. Konsol oyunlarında bazen oyun size kolay gelir ve oyunu zorlaştırırsınız ya. Bayern bu sene o seviyedeydi. Stuttgart maçında 1-0 geriye düşüp 10 kişi kaldılar. Bu durum her takım için zordur. Bayern bu durumda üstü üste 3 gol atmayı başardı. Şampiyonlar Ligi'nin son şampiyonu, bu kez çeyrek finalde PSG'ye deplasman golü kuralıyla elendi ama Robert Lewandowski yoktu. Eğer o olsaydı işler çok daha farklı olabilirdi.

Tabii Bayern'in fark yaratmasında en önemli diğer etkenlerden biri de Robert Lewandowski! Lewandowski, bu sezon efsane forvet Gerd Müller'in 40 gollük rekoruna gözünü dikmiş durumda. 26 maçta 36 gol attı. 36 golün yanında 6'da asisti var. 26 maçta 42 gol katkısı... Her 61 dakikada 1 gol atıyor. Bunu bazı takımlar bile yapamazken Lewandowski tek başına yapıyor! Sakatlık olmasaydı rekoru şimdiden geçmiş olabilirdi. Onun kırmaya çalıştığı bu rekor, bir daha kırılamaz bir seviyeye çekilebilir...

Lewa, kuşkusuz her takımın hayalini süsleyen bir golcü. Onu durdurmak gerçekten çok zor. Zaten her takıma gol atarak bunu kanıtladı. Polonyalı golcü, üst üste 9. şampiyonluğun en büyük mimarlarından oldu. Bir kez daha!

Bu böyle devam mı edecek?

Bundesliga'da 31, üst üste 9. şampiyonluğunu ilan eden, Şampiyonlar Ligi'ni de 6. kez müzesine götüren Bayern'i durdurmak gelecek sezonlarda da kolay olmayacak. Dortmund ve RB Leipzig, uzun soluklu yarışın sonunu getirmekte zorlanıyor. Bir de Bayern'in en iyi oyuncuları transfer etme politikası var. Dortmund'da, RB Leipzig'de, Leverkusen'de, Bundesliga'nın herhangi bir takımında biraz fark yaratabilecek bir oyuncuyu gördükleri zaman, istenen bonservis ne olursa verip alabiliyorlar. Son olarak bunu Julian Nagelsmann transferi ile bir kez daha gördük.

Böyle olmaya devam eder, Bayern elindeki müthiş kadroda büyük kayıplar yaşamazsa, daha çok üst üste şampiyonluk görebiliriz. Çünkü bu üstün Alman teknolojisini durdurmanın bir yolu henüz bulunamadı...

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum