Bu takım bir lokomotif; Bayern Münih

Bundesliga'da bir 'Hegemonya' hikayesi! Teknik direktörü değişiyor, oyuncular geliyor, gidiyor ama değişmeyen tek şey Bayern Münih'in şampiyonluğu oluyor. Üst üste 8. şampiyonluğa koşan Bayern'in kısa hikayesi ve bu hegemonyanın sırrı...

Bu takım bir lokomotif; Bayern Münih
31 Mayıs 2020 - 01:20 - Güncelleme: 06 Haziran 2020 - 18:53

Teknik direktör değiştiriyor, yeni oyuncular geliyor, önemli oyuncular ayrılıyor, bir futbol takımında yaşanabilecek her şey yaşanıyor ama tek bir şey değişmişyor! Şampiyon Bayern Münih...

Bundesliga'da korona virüs sonrasında Bayern Münih bıraktığı yerden devam ediyor. Son olarak Fortuna Düsseldorf'u 5-0 yenen, bir önceki maçında şampiyonluktaki rakibi Borussia Dortmund'u 1-0 mağlup eden Bayern Münih, Bundesliga'da adım adım üst üste 8. şampiyonluğuna doğru ilerliyor. Henüz bitime 5 hafta olmasına rağmen futbol tanrıları bir mucize yaratmak istemezse Bayern Münih şampiyonluğa ulaşacak. Sezon sonunda şampiyonluk gelirse, Bayern Bundesliga tarihinde bunu 30. kez başarmış olacak.

Kolay kolay tekrarlanabilecek bir başarı değil... Son yıllarda Bundesliga'yı takip edenler 'Acaba bu sezon Bayern'in geçebilecek bir takım olacak mı?' beklentileri ile sezona başlıyor. Bu konuda insanlar genellikle Borussia Dortmund'a güveniyor ancak Bayern bu beklentiye sahip olanları her sezon hüsrana uğratıyor.  Geçen sezon Dortmund buna çok yaklaşmış ancak olmamıştı. Bu sezon da olacak gibi görünmüyor.

Peki Bayern'in bu başarısının sırrı ne?

Aslında bunun birçok etkeni olduğu gerçek. Tabii sadece iyi futbolculara sahip olarak ya da milyon euro transfer harcamaları yaparak bunu başarmak çok zor. Hele ki bu takımın son yıllarda sürekli teknik direktör değiştiğini de düşünürsek, burada başka bir şeyler olduğu açık. Bayern son 7 sezonu Bundesliga'da şampiyon olarak tamamladı. Bu 7 sezonda Bayern'i 8 farklı teknik direktör çalıştırdı. 8 farklı teknik adamla geçirilen 7 sezon dendiğin, akıllara şampiyon bir takımdan çok, küme düşme potasında bir takım geliyor. Ancak Bayern Münih'ten bahsediyoruz ve bu bahsettiğimiz Bayern son 7 sezonu 8 farklı teknik direktörle şampiyon bitirmeyi başarmış Bayern... Yani bu kadar oyuncu ve teknik adamın değişmesine rağmen değişmeyen tek şeyin Bayern'in şampiyon olmasının başka nedenleri olmalı. 

'Büyük takım alışkanlığı', belki de Bayern Münih'in sırrını en yakın tanımlayan terim... Bu kadar değişime rağmen, Bayern hemen hemen her sezon zirve yarışında olmayı başarıyor. Son 7 sezonu şampiyon bitirdiler ancak şampiyon olmadığı sezonlarda bile Bayern her zaman bu yarışın içinde olmayı başardı.

Bu sezon ise bambaşka geçiyor. Kovac ile yollar ayrıldıktan sonra Hansi Flick göreve geldi. Herkes oturmuş Dortmund kadrosunun bu kez Bayern'in bileğini bükebileceğini düşünüyordu ancak öyle olmadı. Hansi Flick önderliğinde Bayern 19 lig maçına çıktı ve bu maçların sadece 2'sini kaybetti. Hans Flick bambaşka bir takım yaratmayı başardı. Hatta Flick, Bayern'de ilk 25 maçının 22'sini kazanarak Pep Guardiola'nın rekorunu da egale etti. 

Tabii Bayern'in fark yaratmasında en önemli diğer etkenlerden biri de Robert Lewandowski! Düsseldorf ağlarını sarsarak bu sezon Bundesliga'daki tüm takımlara gol atma başarısı gösteren Lewandowski, her takımın hayalini süsleyen bir golcü! Onu durdurmak gerçekten çok zor. Zaten her takıma gol atarak bunu kanıtladı. Polonyalı golcü, muhtemel üst üste 8. şampiyonluğun da en büyük mimarlarından olacak.

Bundesliga'nın son şampiyonları

18/19 Bayern

17/18 Bayern

16/17 Bayern

15/16 Bayern

14/15 Bayern

13/14 Bayern

12/13 Bayern

11/12 BVB

10/11 BVB

09/10 Bayern

08/09 Wolfsburg

07/08 Bayern

06/07 Stuttgart

05/06 Bayern

04/05 Bayern

YORUMLAR

  • 0 Yorum