ÖYKÜM DİZDAR

ÖYKÜM DİZDAR


Alışılmışın dışında bir derbi

29 Eylül 2019 - 15:46

Hafta içine dönelim.

Bu ligi tüm bileşenleri ile birlikte bir bütünün parçası olarak görüp ve bu bakış açısıyla takip edenler, maçın hakemi olarak Cüneyt Çakır’ın ismi açıklandığı an maçın berabere biteceğini tahmin etmişlerdir. Geriye skorun nasıl sonuçlanacağı kalmıştı. Bir takım öne geçseydi diğer takım onu yakalayacaktı. Bir oyuncu kırmızı kart görseydi, diğer takım da maçı 10 kişi bitirecekti. Aynı 12 Mayıs 2012 yılında olduğu gibi. Bugün kimse oyundan atılmadı ancak maçın skoru yine 0-0 sonuçlandı.

Şimdilerde daha net ortaya çıkan, bir gün soruşturulacağına inandığım o kurgulanmış maçın hakemi de Cüneyt Çakır idi…

Hafta içinden devam edelim.

Galatasaray cephesi hem yönetimi hem de taraftar grupları aracılığı ile ortamı ısıtacak açıklamalar yaptılar. Yeni oyuncularından henüz istedikleri faydayı alamadıklarını ve lige de iyi bir başlangıç yapamadıklarını düşünürsek, bu maçın gergin geçmesi, bu sayede taraftarı da maçın içine sokup bir kaza kurşunu ile galip gelmeyi amaçlamalarına şaşırmak gerek. Maça stratejik olarak bu şekilde hazırlandılar. Bu Galatasaray’a has bir durum değil elbet. Derbiler öncesi ev sahibi takımın ortamı germe çabaları alışılageldik bir tutumdur.

Agresif bir maç olmadı

Saha içine gelecek olursak, yine derbilerin bir klasiği de ev sahibi olan takımın agresif bir şekilde maça başlaması, özellikle ilk 15-20 dakika top tüfek saldırması düşünülür. Rakip ise, aman maçın başında bir gol yemeyelim de momentumu kaptırıp ikiye, üçe gitmesinler düşüncesiyle topun kalesinden uzak olmasını arzular.

Dün akşam maç tam tersi yönde başladı. Galatasaray ilk 20 dakika şut atamadı, buna karşın Fenerbahçe oyunun her alanında üstün ve baskılı bir oyun ortaya koydu.  Maçın geneline baktığımız zaman ise Galatasaray 5 Fenerbahçe ise 12 tane şut atmış. Galatasaray’ın 18 faulüne Fenerbahçe 13 faul ile cevap vermiş. Galatasaray 2 Fenerbahçe 1 kez sarı kart görmüş. Oyundan bağımsız olarak bu kısa istatistikler bile maçın Kadıköy’de oynandığı izlenimi vermiyor mu size de?

Galatasaray yönetiminin planladığı gibi agresif bir maç olmadı, oyuncuların birbirlerine karşı agresiflik düzeyleri bile ortalama seviyedeydi. Kenar yönetimlerin ve yedek kulübesindeki oyuncuların sahaya girmek için fırsat kollamadığı bir derbi hatırlıyor musunuz? Her haliyle bu derbi diğerlerinden farklıydı. Alışılmış değildi… Kim bilir belki de Fatih Terim’in tribünde olması herkesi olumlu etkilemişti.

Fenerbahçe, artık kanıksadığımız bir şekilde, yine dört oyuncusu farklı mevkilerde oynattı. Bu durum idare edilemez noktaya geldi bence. Dirar sol ayakla topu içeri atamadığı için bindirme yapamıyor. Çizgiye inmekten de imtina ediyor. Artık herkes Dirar’ın çizgiye inmesine müsaade edip topu ortaya çekmesini engellemeye çalışıyor. Oysa savunma yapan bir bek karşısından gelen oyuncunun çizgiye inmesine müsaade etmez. Kale çizgisine paralel gelen bir oyuncuya stoperinizi çıkarmak istemezsiniz. Bunun yerine çizgiye inmeden yön değiştirmesini, ortaya doğru sürmesini ve önde oynayan kanat oyuncularınızın kademe yapmasını beklersiniz. Neyse ki geçen sezonun en faydalı oyuncularından Hasan Ali döndü, buradan Dirar’ı eleştirdiğim yorumu çıkmasın, Dirar ait olduğu sağ kanatta görev aldığı takdirde çok daha iyi işler yapacak. Takımın en profesyonel oyuncusu olduğunu her fırsatta kanıtlamaya devam ediyor.

Bu maçta Fenerbahçe’nin hücum hattındaki oyuncu tercihleri farklı olsa belki sonuç daha farklı olabilirdi. Rodrigez sakat olmasa bu maçın kilit oyuncusu olurdu kanımca.

Vedat’ı desteklemesi beklenen oyuncu isimlerini yazıyorum: Ozan, Kruse ve Tolga.

Kruse yeri garanti olan bir oyuncu, ama Ozan ve Tolga’dan o mevkilerde hücuma yönelik verim alma isteği Ersun Yanal’ın mecbur kalmadığı takdirde vereceği bir karar olmasa gerek.

6. hafta sonunda Fenerbahçe için işler iyi gidiyor diyebiliriz. Başakşehir ve Galatasaray gibi çok önemli 2 deplasmanı atlattılar, İçerde Trabzon ile oynayıp ligin liderine yenildiler. Bu yenilgiyi bir kenara koyarsak diğer maçlardan toplamda yeterli puanı almıştır Fenerbahçe.

Tekrar yazıyorum, Fenerbahçe artık ideal kadro yapısına kavuşmalı ve oyuncuları maksimum verim alacağı mevkilerde oynatmalı. Çok yakında sihirleri çözülecek ve rakipler tarafından kolay kitlenir bir hale gelecekler. 

YORUMLAR

  • 1 Yorum