Şenol Güneş kimdir

Türk Milli Takımı’nı Dünya Kupası’nda üçüncülük kürsüsüne çıkaran, ‘futbol filozofu’ olarak Türk futboluna derin izler bırakan Şenol Güneş, Beşiktaş’la yeni bir başarıya imza attı.

Şenol Güneş kimdir
28 Mayıs 2017 - 21:00

Türk futbolunun son yarım asrına damga vuran en önemli isimlerden biri Şenol Güneş... Hem rekor kıran bir kaleci, hem Türk Milli Takımı’nı Dünya Kupası’nda üçüncülük kürsüsüne çıkaran büyük bir teknik direktör, hem de bir ‘futbol filozofu’ olarak Türk futboluna derin izler bıraktı, bırakmaya da devam ediyor.

KALEYE ‘MECBUREN’ GEÇTİ

1952 yılında Trabzon’da doğdu. Ortaokulu okuduğu Trabzon Lisesi’nde hep kendinden büyüklerle futbol oynarken ‘mecburen’ kaleye geçen Güneş, 15 yaşında ilk kez amatör lisansla Erdoğdu Gençlik’te lisans çıkarttı.

ÖĞRETMENLİK YAPTI

Ardından Sebat Gençlik ve sonrasında da 1972’de başlayıp, futbolu bırakana kadar, tam 16 sene sürecek Trabzonspor kariyeri... Bir yandan eğitimini de aksatmayan Şenol Güneş, eğitim enstitüsünü bitirip öğretmen oldu ve Trabzon’da öğretmenlik de yaptı.

EN UZUN SÜRE GOL YEMEYEN KALECİ

Şenol Güneş, kaleciliği döneminde Trabzonspor’da çok büyük başarılara imza attı. Bugünkü adı Süper Lig olan Türkiye Birinci Ligi’nde 1112 dakika süreyle kalesinde gol görmedi ve en uzun süre gol yemeyen kaleci unvanını aldı.

6 ŞAMPİYONLUK YAŞADI

Trabzonspor’un ligi domine ettiği efsane dönemlerinde kalede hep o vardı; 1976, 1977, 1979, 1980, 1981 ve 1984 yıllarında bordo-mavili takımın kaptanı olarak lig şampiyonluğu yaşadı, ayrıca 12 kupa kaldırdı. Bu dönemde A Milli Takım’ın kalesinde de 31 kez eldiven giydi.

İLK DENEYİMİ BOLUSPOR’DA

Şenol Güneş ilk teknik direktörlük deneyiminde 1989-1990 sezonunda Boluspor’u 2.5 sezon çalıştırdı. Ardından, bir yıl İstanbulspor’un başına geçtikten sonra 1993-1994 sezonunda, 16 yıl formasını giydiği, doğup büyüdüğü şehrin takımı olan Trabzonspor’un başına geçti. Güneş ara ara ayrılıp, 3 kez daha Trabzonspor’un teknik direktörlüğünü yapacaktı.

TRABZONSPOR’LA İLK KUPA

Trabzonspor’daki ilk sezonunda bordo-mavili takım ligi üçüncü sırada bitirdi, Fenerbahçe’yi Başbakanlık Kupası maçında yenerek ilk kupasını kaldırdı. Bir sonraki sezon yine ligde başarılı sonuçlar alındı ancak sezon sonu ikincilikle bitti.

ŞAMPİYONLUĞU KAÇIRDI

1995-96 sezonunda ligin 32. haftasına Fenerbahçe’nin 1 puan önünde lider olan Trabzonspor, Avni Aker’de ilk yarısını 1-0 önde kapattığı maçta 2-1 yenilince şampiyonluk hayalleri suya düştü.

VE MİLLİ TAKIMIN BAŞINDA

Şenol Güneş bir sonraki sezon Trabzonspor’dan ayrıldı ve 1997-98 sezonunda Antalyaspor’un başına geçti. 1998-99 sezonunda da Sakaryaspor’u çalıştıran tecrübeli hoca için 2000 yılında Milli Takım defteri açıldı.

TARİHİ BAŞARIYA İMZA ATTI

Ve Türkiye, Şenol Güneş yönetimindeki A Milli Takım’la 2002 yılında G.Kore ve Japonya’nın ortaklaşa düzenlediği Dünya Kupası’nda Dünya Üçüncüsü olarak futbolda tarihinin en büyük başarısını yakaladı. UEFA 2002 yılının en iyi teknik direktörü olarak Şenol Güneş’i seçti.

FC SEUL TEKNİK DİREKTÖRÜ

Güneş 2005 yılında, sezonun devre arasında bir kez daha Trabzonspor’a döndü. 2006 yılında ise Güney Kore macerası başladı. Şenol Güneş, 2009 yılına kadar, ülkenin önemli takımlarından FC Seul’ün teknik direktörlüğünü yaptı.

YENİDEN TRABZONSPOR

Seul sonrası yeniden Türkiye’ye dönen Güneş, bir kez daha Trabzonspor’un başına geçti. Devre arasında geldiği 2009-2010 sezonunun sonunda  Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'yi 3-1 yenen Trabzonspor, kupanın sahibi oldu. Güneş’in takımı sonraki sezonun başında oynanan Süper Kupa maçında da Bursaspor’u 3-0 yenip bu unvanı aldı.

BURSASPOR’UN BAŞINDA

2014-2015 sezonunda ise yeni takımı Bursaspor’du... Sezon sonunda, 34 maçta 16 galibiyet alarak ligi altıncı bitiren Bursaspor 69 golle ligin en golcü takımı oldu.

İLK LİG ŞAMPİYONLUĞU

Ve 11 Haziran 2015 tarihinde Şenol Güneş’in kariyerinde yepyeni bir sayfa açıldı. Tecrübeli çalıştırıcı 2+1 yıllık sözleşme imzaladığı siyah-beyazlı takımda ilk sezonunda teknik direktörlük kariyerindeki ilk lig şampiyonluğunu yaşadı.

AVRUPA’DA ÇEYREK FİNALDE

Şenol Güneş, 2016-2017 sezonunda da Beşiktaş’ın başında özellikle Avrupa’da büyük bir başarıya imza attı. Şampiyonlar Ligi’ndeki grubundan son maçında elenen Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’nde Hapoel Beer Sheva ve Olympiakos’u eledi. Lyon’la nefes kesen çeyrek final maçında rövanşta penaltılarla elenerek yarı finalin kapısından döndü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum