ÖMER ÇİL

ÖMER ÇİL


Umut var ama…

20 Ağustos 2017 - 23:55

Fenerbahçenin sıkıntılı başladığı sezonda ilk 5 haftadaki zorlu fikstürünün en zorlu maçlarından birine çıkarken belliki Aykut Kocaman’ın ilk tercihi temkini elden bırakmaktı.  Ersun Yanal yönetiminde tehlikeli bir takım olacağının sinyalini ilk haftadan veren Trabzon’a karşı sıkıntılı başlayan sezonda bu tercih bir ölçüde eleştirilemezdi açıkçası.

Nitekim taraftarın yanyana görmekten senelerdir hazzetmediği Topal-De Souza tercihi temkinli duruşun en net göstergesiydi.  Bununla beraber Kadıköy’de unutmaya yüz tuttuğumuz taraftar coşkusunu görmek maça başlarken Fenerbahçe adına en büyük umut kaynağıydı.

Ancak daha maçın başında sezon başındaki basit hatalardan gol yeme handikapının iyileşmek bir yana taçtan gol yeme aşamasına kadar gelmesi Kjaer’in boşluğunun mutlak suretle yeni ve etkili bir transferle dolması gerektiğini gösterdi. Mevcut kadroda savunmadaki bu savrukluğu dolduracak isim bulunmuyor. Bu eksiklik Skertelin de normal performansının altında kalmasına sebep oluyor.

Fırsatçı Burak Yılmaz’ın 20. dakikada sakatlanıp oyundan çıkması Fenerbahçe adına bir avantajdı.

Valbuena faktörü

Maçın başında Trabzonspor’un Fenerbahçe’ye ikinci bölgede iyi baskı yapması, top çıkarmada sıkıntılı olan Fenerbahçe’nin bütün hücum fırsatlarını kanatlardan Valbuena, Dirar ve Alper’in driplinglerinde aramasına sebep oldu.Nitekim çok pozisyonun olmadığı ilk yarının sonunda Alper’in tamamen kendi şahsi becerisiyle kenardan ürettiği pozisyonu golle neticelendirmesi bu gerçeğin net bir tezahürüydü. Bu gol Fenerbahçe’nin devreye moralli girmesi adına çok önemliydi.

Fenerbahçe’de sezon başından beri devam eden Valbuena’nın istekli duruşu ve kalitesi bu maçta da kendini gösteriyordu. Bu sezon hücumdaki en etkili silahın Valbuena olması yüksek ihtimal.

Ikinci yarıda ortada ve dengeli giden maçta Volkan’ın yine bana gore üstüne gelen topu tokatlayamaması (tabi öncesinde savunmadan çıkarken yapılan hatayla topun dönmesi ve olcay’ın da muhteşem vuruşunu atlamamak gerekli)  ve gole sebebiyet vermesi bu  kadar bireysel hatayla Fenerbahçenin işinin çok zor olduğunu bir kez daha gösterdi.

Aykut Kocaman’ın önce Giuliano’yu golden sonra da Mehmet Topal’ı stopere kaydırıp Soldado’yu oyuna alması  oyunu çevirmek için alıunması gerekli olan doğru risklerdi.

Soldado, Isla ve Giuliano'nun katkısı pozitif

Nitekim bu belli ölçüde üretkenlik getiren ve oyunu Trabzon yarı sahasına iten baskı 82. dakikada penaltıyı getirdi ve durumu eşitledi. Pozisyon bence de penaltıydı.

Oyunun geneline baktığımızda Fenerbahçenin hızlı çıkmaya çalışması ve fizik kondisyonunun iyi gözükmesi bir artı. Yeni transferlerin takıma girmesiyle oyun olarak da daha yukarı çıkacaktır.

Yeni transferleri değerlendirecek olursak üretkenlik bakımından Dirar Lens’in oldukça gerisinde gözüküyor. Soldado, Giuliano ve Isla’nın katkılarının pozitif olacağını düşünüyorum ancak tam kararı vermek için biraz daha zamana ihtiyaç var. Ancak önümüzdeki 5 haftalık periyotta alınacak kötü sonuçlar Fenerbahçeye bu toparlanmaya fırsat vermeden erken havlu da attırabilir. Eğer fenerbahçe bu zorlu 5-6 haftalık periyodu en az hasarla atlatarak Avrupa Liginde de yoluna devam edebilirse ligin geri kalanında umutlu olmak için sebepler mevcut gözüküyor.

Neticede oldukça tempolu ve heyecanı bol bir maç oldu. Trabzon da Burak Yılmaz önemli bir koz ancak takımın geri kalanında gözüme çok fazla çarpan bir oyuncu olmadı. Ancak klasik Ersun Yenal takımı olrak fizik olarak iyiler ve topa baskıyı –bazen sertlik sınırlarını aşarak da olsa- iyi yapıyorlar.

Yavan geçen sezonlardan sonra heyecanlı bir sezon bizleri bekliyor gibi gözükmekte.

YORUMLAR

  • 0 Yorum