EROL TOKSOY

EROL TOKSOY


Ersun Yanal'dan kritik hamleler

26 Ekim 2019 - 22:59

Geçen sezon 5. Hafta'da, taraftar Ersun Yanal’ın adını sayıklamaya başladığında Cocu’nun başarısızlığının ötesinde 5 yıllık bir özlemin hücum futboluna duyulan açlığın dışavurumunu sergiliyordu. Bugün adeta bu özlemin gerçek anlamda bittiğini ve taraftarın arzuladığı futbola skor olarak da kavuştuğunu gördük.

Hücum er geç gol getirir

Geçen haftaki yazımızı bitirirken Fenerbahçe adına bardağın dolu tarafının gol hariç tüm hücum istatistiklerinde lig liderliği ve dünya futbolunda ilk 10 içinde bulunmak olduğunu vurgulamıştık. Sırasıyla bu istatistikler, topa sahip olma, maç başı şut ve başarılı pastı. Bugün kaleyi bulan şutlarla beraber goller de geldi ve Fenerbahçe ligin en çok gol atan 3 takımından biri oldu.

Yanal’dan kritik hamleler

Zaman zaman rakip analizi konusunda eleştirdiğimiz Ersun Yanal, bugün iki kritik hamleyle Konyaspor’un bütün direncini kırdı. Kendi gibi bol pas yapan ve topa sahip olmayı seven Konyaspor’a bu fırsatı tanımamak adına doğru ilk 11 ile maça çıktı. Emre ve Ozan’ı ters üçgenin ön bölgesinde oynattı. Gustavo da en iyi yaptığı şeye odaklanarak Konyaspor’un ikinci bölgedeki pas trafiğini kesti. Ozan ve Gustavo 4’er top çalarak Konyaspor’un üretkenliğini bitirirken Emre de hücumu organize ederek Kruse’nin yokluğunu aratmadı. 

İkinci taktik hamle ise as kalecisi cezalı olduğu için maça yedek kalecisiyle çıkacak Konysapor’u cepheden şutlarla bunaltmaktı. Bu taktik de meyvesini verdi. Bu maça kadar ceza sahası dışından golü bulunmayan Fenerbahçe bu maçta dış şutlarla tam 4 gol attı.

Herkes yerinde oynamalı

Maçın belki de en önemli kazanımı sakat Kruse haricinde herkesin kendi bölgesinde oynadığı bir takımın ne kadar ahenkli olduğunu görmemizdi. Daha önce kanatlarda oynayan Ozan ve Tolga asıl rolleri bu olmadığı için Vedat’a yeterli desteği veremiyorlardı. Bugün Rodrigues ve Moses dikine bindirmeler yapınca Konyaspor defansının genişleyen alanı savunamadığını ve dengesinin kolayca bozulduğunu gördük. Elbette dönem dönem rotasyon her takım için gerekli ama kanat hücumcularının ana özelliği gole katkı olmalı. İlk golde Rodrigues’in içe kat edip attığı akıllı şut ikinci golde ise Moses’ın kanat değiştirip öldürücü pası verdiği atak adeta bunu kanıtlar nitelikteydi.

Sonuçta Fenerbahçe ligin iyi ekiplerinden birini kendi sahasında 5 golle yenmenin verdiği huzurla önümüzdeki haftaya bir nebze daha özgüvenli hazırlanacak ve derbinin sonucuna göre avantajını koruyacak. Ama Emre’nin ve Vedat’ın alternatifsizliği hala uzun lig maratonu için riskli. Bu alanlarda gerek oyun içi taktiksel planlar gerekse kadro mühendisliği bazında bir kaç hamle yapılması şart. 

Herkese iyi pazarlar dilerim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum