EROL TOKSOY

EROL TOKSOY


Bir yılın deplasman özeti

29 Aralık 2019 - 22:09

Ersun hoca 14.12.2018 tarihinde göreve başlamıştı bu maçla birlikte 1 yılı aşkın bir süredir takımın başında. İlk 6 ayda yaptıkları için bence Fenerbahçe taraftarı kendisine şükran duymalı. O gelmese büyük ihtimalle yeni bir yabancı hoca kumarı oynayacak yönetim, Fenerbahçe’ye 112 yıllık tarihinin en kötü derecesini yaşatacaktı. Bu vesileyle yeni sezon için ne kendilerinin ne de getirecekleri hocanın kredisi kalmayacaktı.

Deplasmanda iş şansa kalıyor 

Ersun Yanal’la ikinci 6 aya baktığımızda ise muğlak bir tablo ile karşı karşıyayız. Evinde rakiplerini eze eze, tam bir Ersun Yanal takımı gibi oynayan Fenerbahçe, deplasmanlarda ise ligin oyun anlamında en istikrarsız ekiplerinden. Bu akşam Rize’de de bu tablonun özetini izledik. Fenerbahçe bol transferle girdiği yeni sezonda büyük rakipleri gibi Avrupa arenasında yıpranmasa da, hala deplasmanda seri yapabilecek düzeyde değil. İlk devre kazanılan 3 deplasman galibiyeti var, biri zaten İstanbul’da diğerleri ise ligde 11. ve 12. olan takımlara karşı 2-1’lik skorlarla gelmiş. Elbette her maç 5 atmasını beklemiyoruz takımın ama hakem hatalarıyla kaybedilen Kayseri ve Alanya deplasmanlarında da çok iyi bir top oynamadığını gördük Fenerbahçe’nin.

Bireysel performanslar 3 puanı getirdi

Bugün Fenerbahçe sahaya çıkarken Beşiktaş maçının kadrosundan tek farkı, cezalı Serdar Aziz yerine Zanka’nın görev almasıydı. Elbette Comolli’nin planlama hataları yüzünden sağ bekini haftalardır sol bekte oynattığı için onun önüne güvenlik sübabı olarak defansif orta saha Tolga’yı monte eden hocayı çok eleştiremiyoruz. Ama bu oyuncunun ofansif özelliklerinin Fenerbahçe sol açığı oynamak için yeterli olmayışı yine sırıttı. Bu yüzden Fenerbahçe %61 oranında topa sahip olmasına rağmen pozisyon zenginliği yaşayamadı. Gel gelelim Moses yerine oynadığında kumaşıyla olmasa da iyi niyetiyle fark yaratan Deniz Türüç’ün akıllı frikik golü kısır oyunda dengeyi bozan ilk mucizeydi. Elbette atılan gol sonrası Fenerbahçe’de bu sezon klasik haline gelen kaleye yönelen ilk topun yenmesi senaryosu da Zanka’nın hatası yüzünden tekrarlandı. Burada Zanka kadar genç kaleci Altay da dikkat etmeli.

Hamleler doğru ama adamlar yanlış

İkinci yarı başında hocadan, umarsız Kruse yerine umut veren Ferdi, rakibi eksiltemeyen Tolga yerine de hızlı Rodrigues hamlesini bekledik. Ama hoca çok farklı bir denemeye gitti. Geçen hafta Çubuklu Analiz’de ilk 11 dizilişi için umarım yapmaz dediğim Gustavo-Jailson tandemine dönüp Zanka yerine Emre’yi aldı. Hocanın bu hamlesi Fenerbahçe’nin gole ihtiyaç duyduğu dakikalarda takımı 10-15 metre ileriye taşımak için çok etkili oldu. Ama kimse Jailson’un 32 metreden attığı golün bu taktiğin bir parçası olduğunu düşünmüyordur herhalde. Ayrıca o gol gelmese bu ağır tandem çok daha geniş alanlar verip, gol veya kartla sonuçlanacak hatalara yol açabilirdi. Hocanın bu cesur hamlesine şapka çıkartmakla birlikte sezon içindeki genel deplasman stratejisini pek doğru bulduğumu söyleyemem. Ama takımı ligin tüm hücum istatistiklerinde lider veya ikinci yapan Ersun Yanal’a, ikinci yarı doğru düzgün bir sol bek, stoper ve kanat forvet alınırsa deplasmanlarda da gurur duyacağımız bir Fenerbahçe izleyeceğimize inanıyorum. Elbette bu gece 57 başarılı pas yapan Jailson ve gol dışında 3 de şut pası veren Deniz bu formlarını korurken, suskun Kruse ve tutarsız Rodrigues de işlemeye başlarsa hocanın işi kolaylaşır.

Hepinize iyi haftalar dilerim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum