ÖZGÜR ÇETİNEL

ÖZGÜR ÇETİNEL


Barcelona maçının ardından Fenerbahçe Beko

21 Kasım 2019 - 12:08

Rakip, sezon başında Real Madrid hegemonyasına son vermeye bu sezon yemin etmiş CSKA Moskova’dan elit forvet Cory Higgins, NBA’den Turkish Airlines Euroleauge’in en çok kazanan oyuncusu olan Nikola Mirotic, yine NBA’den eski oyuncusu Alex Abrines, Zalgiris Kaunas’tan güçlü pivot Brandon Davies, Çin’den dönen NBA patentli guard Malcolm Delaney’i transfer eden iddalı İspanyol devi Barcelona.

Zorlu bir fikstür ile istediği başlangıcı yapamayan Fenerbahçe Beko için yine bir test maçı. Geçen haftaki ağır CSKA Moskova mağlubiyeti sonrasında ING Basketbol Süper Ligi’de deplasmanda Tofaş’ı deviren takımımızda morallerin yerinde olduğu söylenemez. Şu an da Turkish Airlines Euroleauge’de deplasmanda galibiyeti bulunmayan Fenerbahçe Beko bu maç ile yeni bir başlangıç yapıp Fransa’ya umutla gitmek istiyor.

Kritik maç öncesi takımdaki en önemli oyuncumuz Nando De Colo ve diğer Fransız guard Leo Westermann sakatlıkları nedeniyle bu karşılaşmada oynayamayacak. Rakipte ise sakatlıkları olan Thomas Huertel ve Kevin Pangos forma giyemeyecek.

Nando De Colo’nun yokluğunda yük yeniden Yunan oyuncu kurucu Kostas Sloukas’ın omuzlarında olacak. Son maçlarda iyi bir performans ortaya koyan oyunucudan beklentiler bu maçta biraz daha fazla. Ayrıca takıma pozitif enerji vermeye çalışan Derrick Williams’ında bu zorlu karşılaşmada nasıl bir performans ortaya koyacağını merak ediyoruz. Fakat burada asıl soru Nikola Kalinic, Gigi Datome ve Jan Vesely’den alacağımız katkı maçın kilit noktası. Eğer takım halinde bir enerji ve reaksiyon gösterirsek son 7 maçta deplasmanda yendiğimiz Barcelona’yı bir kez daha Palau’da devirebiliriz.

Rakip takımda ise Koç Pesic’e ragmen flaş transfer Nikola Mirotic 27 dk. – 19 sayı – 5,8 ribaund ve 1,4 top çalma ortalamaları ile en dikkat çeken oyuncu. Nikola Mirotic’i ise Cory Higgins izliyor. (26 dk. – 12,9 sayı ortalaması) Fakat Cory Higgins’in en büyük özelliği sadece bu istatistikleri değil. Üçlük yüzdesi ise % 60 !!!. Fenerbahçe Beko’nun geçen haftalardaki üçlük savunmasını düşündüğümüzde bu yüzde bizi epey ürkütüyor.

Maç başlıyor

Maça Kostas Sloukas, Tarık Biberovic, Gigi Datome, Ahmet Düverioğlu ve Joffrey Lauvergne beşi ile başladık. İlk dakikalarda karşılıklı basketler ile geçilirken Ahmet Düverioğlu (14 dk. - 8 sayı – 2 ribaund) ve Joffrey Lauvergne (27 dk. – 12 sayı – 4 ribaund -2 asist) ile pota altında üstünlük sağlayan takımımıza karşılık Cory Higgins’ten geldi. (24 dk. – 22 sayı – 3 asist) İlk periyot 25-15 tamamlandı.

İkinci çeyrekte ise Nikola Mirotic sahneye çıktı. (23dk. – 7 sayı – 10 ribaund) Nikola Kalinic’in 3 faulle kenara gelmesi ve Joffrey Lauvergne dışında takımımızda katkı veren oyuncu çıkmaması nedeniyle fark açıldı. Buna hakemlerin Koç Obradovic’e teknik faul vermesi ve saçma sapan kararları ile 44-30 geride kapattık.

İkinci yarıda aynı senaryo devam etti ve fark açıldı. 3. Periyot 67-40 geride tamamlandı. Son çeyrekte ise Vladimir Stimac (8 dk. – 6 sayı – 6 ribaund) ve Ekrem Sancaklı (6 dk. – 5 sayı)ile çaba göstermeye çalışan temsilcimiz karşılaşmayı 89-63 ‘lük skor ile mağlubiyet hanesine bir çizik daha atarak tamamladı.

Açıkçası çok yorum yapılacak bir maç ve performans olmadığını belirtmek gerekiyor. Takımdaki sorunlar saymakla bitmiyor. Ne hücum ne de savunma yapabiliyoruz. Geçen haftaki sert Obradovic molasının ardından bu maçta da Koç’un nazik ve rica dolusu molası vardı. Uzun zamandır Fenerbahçe Beko’yu takip eden birisi olarak takımın bu düşüşünü anlamış değilim. Özellikle Jan Vesely’nin vurdumduymaz ve isteksiz tavırları dikkatten kaçmıyor. Haftalardır eleştirdiğimiz Kostas Sloukas son iki maçta en çok gayret gösteren ve birşeyler yapmaya çalışan yegane oyuncu. Savunmada sertlik yok, caydırıcılık yok. Her hücum eden oyuncu takımımızın cılız savunmasını rahatlıkla geçerek sayı bulabiliyor.

Koç Obradovic’i eleştirebiliriz, zaman zaman kararlarını sorgulayabiliriz. Fakat takımın şu haline baktığımızda herkes bu takımdan gidebilir ama Zeljko Obradovic kalır. Hocanın geri kalan 5-6 sezonda takımı getirdiği seviye belli. Bu seviyeye ayak uyduramayan her oyuncu ile yolların ayrılması gerekiyor.

Bir taraftar, bir basketbolsever olarak sonuçlar her ne olursa olsun hocamızı desteklediğimizi ve ona inandığımızı belirtmek istiyorum.

Bundan sonrasını artık takımdaki basketbolcuların düşünmesi gerekiyor. Ya bu takımda kalıp formaları için sonuna kadar mücadele edecekler ya da sezonun sonunu göremeden bu takımdan gidecekler…

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Halil Erkut Ersin
    4 yıl önce
    Bir kaç oyuncunun takımdan derhal gönderilmesi gerekiyor.Hoca ilede sözleşme acilen yenilenmeli.