ÖZGÜR ÇETİNEL

ÖZGÜR ÇETİNEL


Yılbaşına kadar kayıpsız gitmek...

11 Ekim 2019 - 13:45

Haftasonu Basketbol Süper Ligi’nde sahasında son periyoduna kadar mücadele içinde geçen karşılaşmada Gaziantep Basketbol’u 84-75 mağlup ederek yoluna devam etti Fenerbahçe Beko. (2 maç – 2 galibiyet)

Geçen sezon Anadolu Efes final serisi sonrasında TBF’nin vermiş olduğu 5 maç seyircisiz oynama cezasına tepkisi ironi yüklü oldu Koç Obradovic’in ‘’ Sezonun kendi evimizdeki ilk maçını seyircisiz oynamamız, eminim ki basketbolu seven herkesi çok mutlu etmiştir!” Bu konuya girip Anadolu Efes’in koçu Ergin Ataman’a özel bir yer ayırmak istemiyorum.

Rakip Kızılyıldız

Geçen sezon Adriyatik Ligi’nde oynayarak bu kontenjandan Euroleague’e geri dönüş yapan Kızılyıldız, transferi hareketli geçiren bir ekip. Kadrosunu Khimki Moskova’dan eski oyuncusu Charles Jenkins, Panathinaikos’tan James Gist, Real Madrid’ten Ognjen Kuzmic (yazın geçirdiği talihsiz kaza sonucu halen parkeye dönebilmiş değil) ve Çin’den NBA patentli guard Lorenzo Brown ile güçlendirdi Sırp ekibi.

Maçtan önce birkaç detay

·     Euroleague’de Fenerbahçe Beko’nun Kızılyıldız’a karşı ezici üstünlüğü (8 maç / 7 Galibiyet – 1 Mağlubiyet)

·     Her iki takımın da formasını giyen basketbolcular (Nikola Kalinic 2014-2015 sezonunda Kızılyıldız, James Gist 2011-2012 sezonunda Fenerbahçe, son iki sezon Fenerbahçe Beko forması giyen ve NBA’in yolunu tutan Marko Guduric)

Maçın sinir uçları

Maça kesinlikle etki edecek durumlardan bir tanesi de Fenerbahçe Beko kadrosunda Partizan forması ile Kızılyıldız’a karşı başarı kazananan isimler …

·     Zeljko Obradovic - Sırp sporunda tüm zamanların en büyük yıldızlarından biri olarak görülüyor. Halkın büyük kısmı onun başarılarıyla gurur duyuyor. Gazetelerde ve televizyonlarda Zeljko her zaman ‘kahraman’ olarak lanse ediliyor. Fakat gel gelelim kendisinin koyu bir Partizan taraftarı olması Stark Arena’da hiç hoş karşılanmamakta. (2017 yılındaki karşılaşmada Koç Obradovic’e ‘’Türk Zeljko’’ lakabını taktılar ve savaş yeniden alevlendi)

·     Jan Vesely  2008-2011 yılları arasında Partizan forması giydi  ve 3 sene üst üste Sırbistan şampiyonluğu yaşadı 

·     Leo Westermann 2012 – 2014 senelerinde Partizan forması giydi. 2013 te Partizan ile şampiyonluk yaşadı

·     Jeoffrey Lauvergne 2013 sezonunda Partizan forması giydi ve Leo ile şampiyonluk yaşadı. 

Karşılaşmaya Fenerbahçe Beko Kostas Sloukas, Nando De Colo, Nikola Kalinic, Derrick Williams ve Jan Vesely beşi ile başladı.

Geçen hafta Euroleague’e Panathinaikos mağlubiyet ile merhaba diyen Kızılyıldız (87-82), karşılaşma başında James Gist’in sayıları ile hızlı başlasa da Fenerbahçe Beko, Bobby Dixon’ın 3 sayılık atışları ile cevap vermesini bildi. Bobby Dixon’a eşlik eden Nando De Colo’nun oyunu Fenerbahçe Beko’nun ilk çeyreği önde kapamasını sağladı. (15-16)

İkinci çeyrekte Fenerbahçe Beko, oyuncu rotasyonunu kullanırken James Gist’i etkili kullanmaya devam eden Kızılyıldız’ın oyununa karşı skor bulmakta zorlandı. Özellikle Jan Vesely’nin serbest atışlardaki düşük performansı sonucu Kızılyıldız devre arasına 35-32 önde girdi.

Üçüncü çeyrekte ise özellikle hücumdaki sıkıntıları ve üretkenliği düşen Fenerbahçe Beko oyundan düşmeye başladı. (51-43)

Son 5 dakikaya Fenerbahçe Beko 2 sayı girdi. Bu dakikadan sonra hücümdaki yanlış şut seçimleri, top kayıpları ve üretkenlikten uzak oyunu sonucunda Stark Arena’dan 68-56’lık skor ile mağlup ayrıldık.

Uzun bir sakatlık sonrası Jan Vesely’I parkede görmek iyi oldu. Karşılaşma boyunca iyi niyetli  mücadelesini sahaya yansıttı. Fakat özellikle ikinci çeyrekteki serbest atış sorunu oyundan düşmesine ve Fenerbahçe Beko’nun skorda tutunamamasına sebep oldu. Bence tam performansını görebilmemiz için Kasım ayına kadar sabretmemiz gerekecek.

Kısa rotasyonunda ise tam bir kaos mevcut. Geçen hafta bahsettiğimiz gibi belki de Fenerbahçe Beko’nun en güvenilir ve en geniş rotasyonu guard pozisyonunda. Fakat Nando De Colo dışında oyuna hükmeden ve insiyatif alan oyuncumuz yok gibi. Bu karşılaşma özelinde Stark Arena’yı çok seven Bobby Dixon’ı da katkı veren oyuncu olarak yazabiliriz. (27 dk. – 13 sayı – 2 ribaund – 3 asist)

Nando De Colo bıraktğı yerden devam ediyor. (32 dk. – 19 sayı – 3 ribaund – 4 asist). Fakat oyunu takımın verimsiz oyunu nedeniyle ikinci yarı düştü (İkinci yarı sadece 5 sayı). Leo Westermann’ın sakatlığımı vardı onu bilemiyoruz. Dün Koç Obradovic onu hiç kullanmadı.

Gelelim bence takımdaki en büyük sorun olan Kostas Sloukas’a. Geçen sezon F4’ten beri devam eden kötü oyununu hem Çin’deki dünya kupasında Yunanistan Milli Takımı’na hem de bu sezona taşımayı başardı (!). Son iki sezonda liderlik rolünü üstlenen ve hücumu yöneten Kostas Sloukas, bu sezon Nando De Colo’nun gelişi ile büyük bir düşüş yaşıyor. Olympiakos’ta Vasilis Spanoulis’in ardında ikinci adam rolünü istemediğinden gelmişti Fenerbahçe Beko’ya. Bu sezon takımda yine böyle bir pozisyona düşeceğini düşündüğü için müthiş bir özgüven eksikliği yaşıyor. Savunma ve hücumda hiç katkı veremiyor. Sanki mental bir düşüş içerisinde ve bu sarmaldan çıkamıyor. Tabiki bu sorun takımın hücum çeşitliliğini ve ritmini aşağı çekiyor. Bir an önce kendisini toparlayıp iki sezondur gösterdiği performansı devam ettirmesini bekliyoruz. (20 dk. – 6 sayı – 1 asist – 1 ribaund)

Karşılaşmada Ahmet’in yetersizliği, Stimac’ın uyum sorunu ve Derrick Williams’ın kötü oyunu çerçevesinde pota altında da sorunlar yaşadık. Tüm bunlara Luigi Datome ve Nikola Kalinic'in de formsuzluğunu eklersek sezon başında gelen iki mağlubiyet şaşırtıcı olmuyor.

Tüm olumsuzluklara rağmen Fenerbahçe Beko F4’ün en kuvvetli adaylarından biri halen. Uyum ve sakatlık sorunlarını atlattıktan sonra Koç Obradovic’in liderliğinde takım ritmini bulacaktır. İlk etapta bir galibiyet serisi yakalayarak takımın öz güveninin yerine gelmesi gerekiyor. Yılbaşına kadar kayıpsız gitmek takımın Euroleague macerasını belirleyecektir.

17 Ekim’de Fenerbahçe Beko evinde ilk defa seyircisinin önüne çıkacak. Rakip bir basketbol ekolü olan Kirolbet Baskonia. Salonu doldurarak ve son dakikaya kadar destek vererek Fenerbahçe Beko’ya sezonun ilk Euroleauge galibiyeti için yardımcı olmamız gerekiyor. Zira takımından birçok oyuncuyu kaybeden fakat kadrosunu Türkiye’de de oynamış Pierria Henry, Youssoupha Fall, Michael Eric gibi oyuncular ile güçlendiren ispanyol ekibi İstanbul’da galibiyet arayacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum