ÖZGÜR ÇETİNEL

ÖZGÜR ÇETİNEL


Real Madrid maçının ardından

04 Ekim 2019 - 19:02

Merhabalar,

Yeni bir Euroleague macerasına yelken açtığımız sezonda ilk haftayı son saniyelerine kadar başabaş götürdüğümüz maçta mağlubiyet ile kapadık.

Maça ve takımın durumuna birazdan değineceğim fakat öncesinde yeni sezonda bizi Euroleauge’de neler bekliyor biraz buna göz atalım.

·       Takım sayısı

Şimdiye kadar süregelen takım sayısında Euroleauge yönetimi geçen sene anons ettiği gibi artışa giderek 18 takımlı bir fikstüre geçti. Takım sayısındaki artış tüm takımların daha fazla yıpranacağı ve kadro derinliklerinin öneminin artacağı konularına dikkat çekti.

·       Değişen Oyun Kuralları

Geçen sezonlarda çeyrek başlangıçları yarı sahadan başlarken bu sezon itibarı ile çeyrekler takımların dip çizgisinden topu topu oyuna sokmalarıyla başlayacak. Bu da kolay sayı bulmayı ve yarı sahada oyuna avantajlı başlamayı engelleyecek.

Maçlar uazatmaya gittiğinde uzatma çeyreği orta dairede yapılacak hava atışıyla başlayacak.Gerekirse sonraki uzatma çeyreği başlangıcı da orta dairede yapılacak hava atışıyla başlayacak.

En önemli değişikliklerden biri de paylaşılamayan top kararlarında oldu. Yine eski sisteme dönülerek daha adaletli olarak hava atışına gidilecek. Ok yönü kararı böylece kaldırılmış oldu.

NBA’de yaygın olarak kullanılan ve 2019 Dünya Kupası’nda denenen fakat Türkiye’de hiç kullanılmayan çember altında ki yarım daire kuralı için hakemler Anlık Tekrar İzleme (IRS) yardımını kenardan alabilecekler.

Peki bu kadar teknik bilgiden ve terimden sonra ilk haftada Fenerbahçe Beko olarak ne umduk ne bulduk?

Belki de Türkiye Cumhurbaşkanlığı Anadolu Efes malubiyeti sonrasında Euroleauge’de ilk haftadan karşılaşmayı hiç istemeyeceğimiz bir düelloya çıkmak zorunda kaldık. Malum takımdaki sakatların durumu, takımın mevcut form durumu, uyum problemleri, yeni gelenlerin adaptasyon sorunlarıyla beraber karşımızda kadrosundaki 11 oyuncuyu tutmayı başaran, Llull ve Campazzo gibi oyun kurucu rotasyonuna bu sene İtalya’dan Nicolas Lapravittola gibi MVP bir oyuncuyu ekleyen, pota altını Gustovo Ayon yerine Khimki Moskova’dan Jordan Mickey ile gençleştirip kuvvetlendiren son yılların F4 gediklisi Real Madrid’i bulduk.

Hem Vesely hem Lauvergne’in olmadığı bir karşılaşmada Ahmet, Stimac ve Derrick Williams 3 lüsü ile Real Madrid karşılaşmasına başladık. Karşılaşmaya iyi başlayan taraf Real Madrid oldu. Özellikle savunmada Fenerbahçe Beko’yu oldukça zorladılar ve 19-4’lük skorla farkı bir ara 15 sayıya kadar çıkarttılar. Fakat hem Nando De Colo hem de Derrick Willams’ın kişisel oyunları ile toparlanan takım ilk yarıyı 1 sayı farkla geride tamamladı. (43-42)

Takımızı 3. Çeyreğe de tutuk başladı ve fark yine çift haneli sayılara çıktı. Son periyoda ise 64-55’lik skor ile girdik. Maçın 37. Dakikasına kadar karşılıklı basketler ile girildi. (73-73) maçtaki 15 sayılık farkı kapatan Fenerbahçe Beko maçın son dakikalarında eline geçen şansları değerlendiremeyince karşılaşmadan 81-77’lik skor ile mağlubiyet ile ayrılmış oldu.

İlk haftadan bu kadar sert ve hazır bir rakibe karşı oynamak şanssızlık olarak değerlendirilebilir. Fakat takımdaki eksikleri görmek ve bunlara erkenden teşhis koyabilmek adına telafisi olan bir karşılaşma olarak da görülebilir.

Öncelikle sıkıntı pota altında. Vesely ve Lauvergne olmadan Ahmet ve Stimac ikilisi çok vasat bir rotasyon şansı veriyor Fenerbahçe Beko’ya. Stimac ne kadar özverili ve ne kadar çalışkan olsa da Euroleauge’in elit takımlarına karşı yetersiz kalıyor. Hem fiziksel olarak yetersiz kalıyor hem de mental olarak yoruluyor. Ahmet’e geldiğimizde de geçen sene bıraktığı yerden devam ediyor. Sakatlıklar sonrasında kendisine gelen şansları ne kadar değerlendirebiliyor ve koç Obradovic’ten ne kadar yararlanıp oyununu geliştiriyor burası kocaman bir soru işareti oluyor. Maalesef bugüne kadar beklentileri 3-4 maç dışında karşılayabilmiş değil. (Real Madrid karşısında 3 dk. Parkede kalabildi) Sağlıklı Vesely - Lauvergne ikilisine Derrick Williams eklenince ise takımın çehresi değişecektir.

Derrick Williams ise Real Madrid karşısında 40 dk. Parkede kalarak takım için ne derece önemli bir oyuncu olduğunu ve NBA’ye giden Nicola Melli’yi aratmıyacağının sinyallerini Verdi. (19 sayı, 2 asist, 10 ribaund ile 20 verimlilik puanı)

Bogdan Bogdanovic sonrasında takımda lider oyuncu bulma konusunda sıkıntı yaşayan takımda Real Madrid karşısında bu role talip olan bir Nando De Colo izledik. Maça adeta tek başına el koydu hem oynadı hem oynattı. Fakat bu koçun istediği bir oyun tarzımıydı yoksa oyuncunun maça isyanımıydı bilemiyoruz. Fakat biz bu sezon bol bol Nando De Colo resitali izleyeceği gibi geliyor bana. (22 sayı, 2 asist ve 5 ribaund)

Ve gelelim maçın asıl hayal kırılığına. Herkesin TV karşısında şahit olduğu gibi oyunda kaldığı 27 dk. Da sadece 5 asist ve 5 sayı ile oynayan Kostas Sloukas. Hem mental hem fiziksel olarak maçta değildi. Oyunun sıkıştığı her anda top adeta elinde patladı ve top kayıpları yaşadı. Westermann, Bobby, Nando ve Kostas 4 lüsü belki de Fenerbahçe Beko’nun en kuvvetli bölgesi ama Nando De Colo’dan sonra bu pozisyonda en efektif katkıyı diğer oyuncular yerine Melih’in vermesi koç Obradovic’in çözmesi gereken en büyük sorunlardan bir tanesi. Kostas ve Bobby’nin mutlak daha fazla sorumluluk alıp Nando’nun yükünü hafifletmeliler.

Real Madrid takımında ise maçın X faktörü Jeffery Taylor’dı. Geçen sezon playoffları harika oynayan Taylor, yeni sezona da etkileyici başladı. Taylor, 8/9 saha içi isabetli atışı ile toplam 19 sayı attı ve maçın kaderini belirledi. Real’de takımı bu sezon yönetecek kişi ise ilk maçtan belli oldu. Facundo Campazzo bu sezona damga vuracağını ve Euroleuge’in en iyi oyun kurucusu olacağının sinyallerini verdi. (Maçı 14 sayı, 8 asist, 4 ribaund ve 24 verimlilik puanı) Bu performans karşısında Sergio Lull’u bolca benchte görebiliriz.

Fakat bu kadar formsuz oyuncuya ve sakatlıklara rağmen maçı kazanma noktasına getirmek de takımın ne kadar yüksek potansiyeli olduğunun göstergesi oldu. Istenen basketbolu izlememiz için maalesef biraz sabır göstermemiz ve takımı her maçta desteklememiz gerekiyor. Ben sezon sonunda Köln’de yer alacağımıza yürekten inanıyorum yeterki takımımız sağlıklı olsun. Fenerbahçe Beko’ya şimdiden bol şans…

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum