TURGUT ÇELİK

TURGUT ÇELİK


Fenerbahçe, Trabzon'a maça gitmiyor mu?

31 Ocak 2020 - 10:53

Fenerbahçe, cumartesi günü Trabzon’da sahada…

Başakşehir galibiyetinin verdiği moralle sahaya çıkacak Fenerbahçe’nin nasıl bir taktikle, ruhla oynayacağını ilk düdükle göreceğiz.

Başakşehir’i yenmek o kadar kolay değildi; ama Fenerbahçe için kolay oldu.

Fenerbahçe bu, en kolayı, zor olanı kolay yapmak; en zoru da, kolay alanı zora sokmak… Bu bakımdan alınan “altın değeri”nde o 3 puan, çok önemli. Bunun verdiği güçle bu hafta Trabzon’a ünlü yolculuklardan biri daha başlıyor.

Başakşehir karşısında gördüğümüz, oturmuş takım havasında izlediğimiz, Başakşehir’e soluk aldırmayan Fenerbahçe, Trabzon’da ne yapabilir

Bilemeyiz, göreceğiz.

Ya Trabzonspor ne yapabilir?

Şampiyonluk umutları, eski yıllara oranla bu yıl daha belirgin. Arkalarında önlerinde alışılmadık bir destek var. Bu desteğin verdiği güç! Bunun da verdiği, dün futbol dışı yaşananların unutulduğunu sanarak, alışılmadık bir hoşgörülü, insani değerlere sahip olma havası…

Trabzonspor, saha dışında yakaladığı havayla şampiyon olur mı, olamaz mı, bilemeyiz!

Ama bildiğimiz, her Fenerbahçe maçına şampiyonluk maçıymış gibi bir havada çıkmaları.

Geçen sezonun ortasında maddi yönden zorda olan takımın, “gömü” bulmuşlar misali, bu sezon birden paralanması, iyi futbolcularla güçlendirilmeye başlanması, taraftarı daha da umutlandırıyor.

*****

Fenerbahçe, cumartesi günü Trabzon’da sahada…

Ortam günler öncesinden gerilmeye başlandı.

Fenerbahçe, Trabzon’a maça gidiyor. Havadaki “koku”ya bakılırsa, maça gelen bir konuk takıma farklı bir bakış var.

Oysa alt tarafı bir maç. Kuşkusuz eli boş göndermek ya da eli dolu dönmek, yararlanacak için oldukça önemli. 

Gel gör ki, o kazanmanın hırsı, sağduyu adı altında yapılan çağrılar bile, satır araları okunduğunda tam bir “kışkırtma”ya yönelik…

Böyle bir ortamda hakemlerin işi daha bir zor.

Hem tribünlerden gelecek baskı, hem haftaya nerede olurum kaygısı, hem de Trabzonspor’un rakibe kart gösterilmesi için “hünerli” oyuncularının varlığı, “işi daha bir zorlu” yapıyor.

(Hakem Ali Palabıyık’ın, bir sonraki hafta görev alır mıyım almaz mıyım düşüncesi her pozisyonda aklına takılır, her şeyin önüne geçerse, çalacağı çalmayacağı düdükler, umalım skorda etkili olmaz. Çünkü öylesine bir ortamda yaşıyoruz ki, duyguları körelmiş insan bile, yaşananlara bakınca şaşırmasın da ne yapsın?)

*****

Fenerbahçe, cumartesi günü Trabzon’da sahada… 

Ama gideceği yerden yükselen ve oraya destek amaçlı sözlere, girişimlere bakınca, üzülerek sormak gerekiyor:

Fenerbahçe, Trabzon’a maça gitmiyor mu?

Biz yine de, giderek oturduğu izlenimi veren Fenerbahçe’yi ne yapabilirden çok, ne yapmalı sorusuna verilecek yanıtla ele alalım:

Ortalan alan oyuncusu Jailson, o kadar stopere karşın, geldi stoper olarak sivrildi, deneme evresini geride bıraktı. Denemelerde aksadı, sonrasında alıştı yerine.

Ozan-Gustavo da iyi bir ikili oluşturdu. Kolay denecek maçlarda birinden birinin yerine Emre, “çevik kuvvet” olarak bekliyor.

Ozan ve Gustavo, yerine göre, her yere joker olacak gibi.

Ortadan dalışlarda Kruse ile Vedat Muriç, etkili gözüküyor.

Ersun Yanal’ın ilk onbiri, maçın gidişine göre yapacağı değişiklikler, skora bakılarak, maçı okuyup okuyamamak olarak ele alınacaktır kuşkusuz. Yedek soyunacakların da maçın önemini düşünerek ve havasına bakarak, görev verilirse etkili olacaklarını düşünmek istiyoruz. 

Fenerbahçe, Başakşehir’e karşı oynadığı gibi olmasa da, temkinli oynayacaktır.

Trabzon cephesinde ise çiçeği burnunda Hüseyin Çimşir, belki de hayatının en önemli maçına çıkıyor. 

Bir maç yitirmek ya da kazanmak, sevince boğsa da üzüntüyü çabuk atlatmayı sağlar!

(Elâzığı merkezli depreme bağlı olarak, nasıl olduğu konusunda kimsenin/ tarafların sorumluluk kabul etmediği Malatya maçının ertelenmesi, Trabzonspor’a yaradı. Denizli’de 120 dakikalık zorlu Türkiye Kupası maçından yorgun dönen Trabzonspor’da dinlendi. Maç oynansaydı, olası sarı kartlar, defansı çökertecekti. 

Ama ele avuca sığmaz Nwakaeme, cezasını o maçta çekeceği için, cumartesi Fenerbahçe maçında olacaktı. Nwakaeme’nın cezasının ertelenmesi talebinde Tahkim Kurulu’ndan net gelince, Nwakaeme umudu suya düştü!)

*****

Sona Doğru…

Fenerbahçe, cumartesi günü Trabzon’da sahada…  

O gün iple çekiliyor!

Başta görsel, sonra yazılı yayını, hele de “sosyal medya” denen kesimi “şenlik” bekliyor!

Fenerbahçe üzerinden gündemde olmaya, gündem yaratmaya bakarak, gel de, bu, Fenerbahçe’nin büyüklüğü deme…

Öncesi gerginlik dolu, keyfiliğin başını alıp gittiği, “korunmacılık”ın asıl görev sayıldığı bir ortamda oynanacak maçla ilgili yazmak da zor. En iyisi, doğrusu ya da, bir “dilek”e sığınmak…  

Son söz:

Sahadaki ve VAR’daki hakemlerin skora etki etmeyecek bir maç yönetmeleri, özellikle Fenerbahçeli futbolcuların saha içinden ve tribünlerden gelecek  “tahrikler”e kapılmayacağı, coşkulu bir maç izleme dileği ve umuduyla…

YORUMLAR

  • 0 Yorum